یکی از تجهیزات اصلی در هر پست برق، ترانسفورماتور قدرت می باشد که وظیفه آن کاهش یا افزایش سطح ولتاژ می باشد. در پروژه هایی که شرکت توزیع، برق مشترکین را در سطح ولتاژ متوسط 20کیلو ولت تحویل می دهد، لازم است که یک (یا چند) ترانسفورماتور قدرت در داخل پست برق پیش بینی و مورد بهره برداری قرار گیرد.

ترانسفورماتورهای قدرت در سطح فشار متوسط با توجه به محیط عایق اطراف بوبین یا سیم پیچهای اصلی، به دو گروه به شرح زیر دسته بندی می شوند:

 ترانسفورماتورهای روغنی

در این نوع از ترانسفورماتورها، سیم پیچهای اولیه و ثانویه داخل نوع خاصی از روغن قرار می گیرند که این روغن هم نقش عایق و هم نقش خنک کنندگی سیم پیچها را ایفا می کند.

ترانسفورماتورهای روغنی خود نیز به دو گروه دسته بندی می شوند: 

ترانسفورماتورهای روغنی با منبع انبساط (کنسرواتوری)

در این نوع از ترانسفورماتور، پس از اینکه روغن در اثر مجاورت با سیم پیچها، گرم شد در اثر انبساط طبیعی و از طریق مجاری مخصوص که به همین منظور در ساختمان ترانسفورماتور پیش بینی شده است نیز به طرف منبع انبساط در قسمت بالای ترانسفورماتور هدایت و در آنجا خنک می گردد.

ترانسفورماتور قدرت
شکل1- ترانسفورماتور روغنی نوع کنسرواتوری

ترانسفورماتورهای هرمتیک

این نوع ترانسفورماتور مخصوصاً در جاهایی به کار می رود که به دلایل محیطی از قبیل رطوبت بالا، محدودیتهای نگهداری، نصب بالای تیر یا محدودیتهای فضای نصب مانند داخل پستهای کمپکت پیش ساخته نتوان از ترانسفورماتورهای روغنی کنسرواتوری استفاده نمود. ساختمان این نوع از ترانسفورماتورها به نحوی است که روغن با هوای بیرون هیچگونه ارتباطی نداشته و تغییر در حجم روغن در اثر تغییرات دما به دو روش جبران می گردد:

  •  جبران افزایش حجم روغن بواسطه قابلیت ارتجاعی مخزن با دیواره کنگره ای
  •  استفاده از مخزن رادیاتوری با دیواره های صلب که بخشی از فضای بالای مخزن آن با گازی بی اثر مانند نیتروژن پر شده و تغییر حجم و فشار این گاز سبب جبران تغییر حجم روغن ترانسفورماتور می شود.
ترانسفورماتور هرمتیک
شکل 2- دو نمونه از ترانسفورماتورهای هرمتیک

ترانسفورماورهای خشک

در این نوع از ترانسفورماتور روغن وجود ندارد و عملیات خنک سازی به روشهای دیگر مانند استفاده از هوای طبیعی، دمنده های هوا یا سیستم تهویه مطبوع میسّر می گردد.

در این نوع ترانسفورماتور بوبینها توسط لایه ای از رزین عایقکاری می شوند و مجموع سیم پیچ و هسته داخل مخزنی از هوای فشرده قرار می گیرند.

مهمترین مزیّت این نوع از ترانسفورماتور نسبت به نوع روغنی، ایمن تر بودن آن از لحاظ محیط نصب می باشد. علاوه بر اینکه کمتر باعث آتش سوزی می شوند همچنین باعث افزایش و توسعه حریق نمی شوند و لذا به عنوان یک گزینه ایده آل جهت اماکن اداری، مسکونی، تجاری و بیمارستانها هستند.

ترانسفورماتور خشک (رزینی)
شکل 4- ترانسفورماتور خشک (رزینی)

منظور از محاسبه و انتخاب ترانسفورماتور قدرت، تعیین تعداد و نوع ترانسفورماتور مورد نیاز پروژه بر اساس ملاحظات محیطی، کاربری و اقتصادی و همچنین مقادیر نامی پارامترهای الکتریکی ترانسفورماتور مانند سطح ولتاژ اولیه و ثانویه، قدرت ظاهری، سیستم خنک کننده ترانسفورماتور ، نوع اتصال سیم پیچها، گروه برداری یا فازی، مشخصات کابلهای ورودی و خروجی، جانمائی ترانسفورماتور در داخل پست برق و تعیین الزامات نصب و بهره برداری می باشد.

گروه فنی مهندسی پاور کامپ به عنوان طراح، پیمانکار و مجری تأسیسات برقی و مکانیکی در خصوص محاسبات، انتخاب، ارائه مشخصات فنی و نصب ترانسفورماتورهای قدرت با رعایت استانداردها و از جمله مقررات سری IEC 60076 دارای توان فنی و اجرائی در این زمینه می باشد.

شماره های تماس جهت هماهنگی پروژه ها و دریافت خدمات فنی و مهندسی:

📱 شماره همراه (مهندس عالی): ۰۹۱۲۳۰۱۹۴۵۶
📞 شماره تماس روابط عمومی: ۰۲۱۲۲۵۱۹۲۹۲

👈 مشاهده خدمات پاورکامپ در حوزه تاسیسات الکتریکی ساختمان

کلمات کلیدی : ترانسفورماتور قدرت، ترانسفورماتور روغنی، هرمتیک، ترانسفورماتور خشک رزینی